Na początku jest zabawa, miłość, wolność! Dopiero później dowiadujesz się w jakiej tajemnicy się znajdujesz...
Nie jesteś zalogowany na forum.
Parsknąłem.
- Ty naprawdę jesteś psychiczny. Możesz nasłać na mnie strzelców, ale to ci nic nie da, bo sam nim byłem. Możesz nasłać na mnie zabójców, ale dobrze wiesz, że byłem szkolony. W przeciwieństwie do ciebie ratowałem ludzi. Pomagałem im i próbowałem udzielić schronienia. Nie dociera do ciebie czy aż tak ogłupiały jesteś?
- Świetnie. Dobranoc. - Podszedłem do mężczyzny i zwyczajnie go dotknąłem, a on upadł na ziemię. - Marie, przyślij Karinę, niech przyjdzie zrobić porządek.
Hello Darkness My Old Friend...
Siedziałam skulona na krześle, z wzrokiem utkwionym w podłogę.Wiedziałaś, że tak będzie. Wiedziałaś, że Ben cię wyda. On by tego nie zrobił. A jednak. Ze wszystkich sił starałam się zignorować ową myśl, ale nic nie pomagało. Świadomość, że Benjamin mnie wydał, bolała jak cholera.
"Kiedy jest się długo pozbawionym radości, już się przestaje jej spodziewać i pragnąć, a kiedy niespodziewanie zastuka do naszych drzwi, otwieramy je ze strachem, czy nie jest zamaskowanym cierpieniem."
Wszedłem do gabinetu. Lily już tam czekała. Świetnie.
- Wiesz co cię prawdopodobnie czeka, prawda? - zapytałem z początku zwyczajnym tonem.
Nie odezwałam się ani słowem. Wiedziałam, że z każdą kolejną minutą zbliżałam się do Marie i jej usług. Łzy skapywały jedna po drugiej, a ja postanowiłam zaryzykować.
- Proszę, puść mnie. Nikomu nic nie powiem, błagam... - Już powiedziałaś. I to za dużo.
"Kiedy jest się długo pozbawionym radości, już się przestaje jej spodziewać i pragnąć, a kiedy niespodziewanie zastuka do naszych drzwi, otwieramy je ze strachem, czy nie jest zamaskowanym cierpieniem."
- Och, jak widzisz już to zrobiłaś, Lily. Zadarłaś nie z tym człowiekiem co trzeba - powiedziałem, chodząc wokół jej fotela.
I w zasadzie była to prawda.
- Chciałeś mnie zabić - wytłumaczyłam roztrzęsionym tonem. - Co miałam zrobić? Musiałam coś wymyślić, Hans. Nie chcę umierać. - Ręce mi drżały, nie byłam w stanie nic z siebie wydusić bez spazmów i płaczu.
- Nie pozostawiałaś mi wyboru - przyznałem bez krzty jakiegokolwiek uczucia. - Zdajesz sobie sprawę co zrobiłaś?
- A ty? - spytałam z lekkim wahaniem. - Zabiłeś to dziecko - podkreśliłam, chybiąc się na boki.
- Przekręcasz kota ogonem - zauważyłem. - Oczywiście, w jakimś stopniu jestem winny, ale to nic z tym ile ty zrobiłaś zamieszania. Ile ludzi cię obecnie szuka. Jesteś problemem Lily, a problemów należy się pozbywać. - Usiadłem na krześle naprzeciwko niej i spojrzałem na dziewczynę z odrazą.
Spuściłam wzrok na dłonie. Jego wzrok mnie dobijał. Nie mogłam spojrzeć mu w oczy, widziałam tam potwora.
- Co Ben mówił? - spytałam cicho, chociaż obawiałam się odpowiedzi. Zdradził cię. Nie przejmuj się nim.
- Nie widziałem się z Benjaminem - odparłem cały czas wodząc po jej twarzy wzrokiem. - Dostałem informację, że on i Elise dogadali się z Arwellem, który dostarczył cię tutaj. Masz coś na swoją niewinność? - zmieniłem temat.
No tak. Arwell i Elise. Oni wszyscy byli w zmowie.
Milczałam. Wiedziałam, że cokolwiek bym nie powiedziała, on i tak obróci to przeciw mnie. Hans zawsze osiąga cel. Chciał mnie zabić. Niedługo to zrobi. Jesteś winna. Winna. Winna.
- Rozumiem, że nie masz nic na swoją obronę? Chcesz od razu zakończyć swój nieszczęsny żywot? - Wyglądała jakby była.. niewinna? Oczywiście, że jest winna.
- Chciałabym porozmawiać ostatni raz z Benjaminem - poprosiłam cicho. - Potem możesz mnie zabić - szepnęłam ze szklanymi oczami. Chciałam wiedzieć dlaczego to zrobił. Dlaczego okłamywał mnie przez ten czas
- No to ustalone. - Prawie klasnąłem w dłonie. - Tymczasem oddaję cię do Marie, gdzie poczekasz na niego. Chyba, że chcesz jeszcze coś powiedzieć.
Uniosłam na niego wzrok, pełen bólu i cierpienia. Ostatnie słowa Lily? Że byłaś taką idiotką i ufasz każdemu? No powiedz to. Powiedz, co skłoniło cię do zaufania Benjaminowi.
- Jesteś potworem - powiedziałam z odrazą, dławiąc się łzami. To się nie miało tak skończyć. Miałaś być szczęśliwa. Wszystko poszło nie tak od chwili, gdy go zobaczyłaś. Masz nauczkę. Nie możesz ufać nikomu.
- Masz rację. - Skinąłem głową. - Ale jakoś żyję. Musisz się trochę nauczyć o życiu. Zaufanie Williamsom nie jest warte niczego. - Prychnąłem.
Pokręciłam głową.
- Wiem. Ale wciąż myślałam, że jest w tobie choć odrobina człowieczeństwa. Myliłam się. Co cię tak zniszczyło? - Zmarszczyłam brwi.
- Jak to ludzie mówią? Życie. Po prostu tak jest i tego nie zmienisz Lily. Ale jednak wolę porozmawiać o tobie. Nie sądzę, że jestem dla ciebie czymś ciekawym. - Skrzywiłem się. - Popełniłaś błędy i teraz będziesz musiała za nie zapłacić.
- Popełniłam błędy, bo obrzuciłeś mnie takimi sprzeciwnościami losu, że nie dałam rady ich pokonać sama. Poprosiłam cię o pomoc, a ty? Zaoferowałeś mi śmierć - wyrzuciłam załamanym tonem. - To niesprawiedliwe - szepnęłam.
- Widzisz, ja to widzę w nieco innych barwach. Posądziłaś mnie o bycie inną osobą i myślałaś, że mam obowiązek zająć się nie moim problemem - stwierdziłem chłodno.
Pokręciłam głową załamana.
- Uważasz, że ktokolwiek jest w stanie was odróżnić? Że ja byłam? Jesteście identyczni!
- Nie prościej było zapytać o imię? - Przysunąłem bliżej dokumenty o Lily i jej wykroczenia. - Tutaj są wszystkie zarzuty. Możesz je śmiało przeczytać.
- Po co pytać o imię, skoro miałam twój wizerunek przed sobą? - Zmrużyłam oczy. - Nic do ciebie nie dociera. Cokolwiek powiem, ignorujesz to, albo przekręcasz przeciw mnie. To nie ma sensu - szepnęłam.