Na początku jest zabawa, miłość, wolność! Dopiero później dowiadujesz się w jakiej tajemnicy się znajdujesz...
Nie jesteś zalogowany na forum.
- O tak - przytaknęłam, a kąciki moich ust zadrżały. Popukałam palcem wskazującym kilkakrotnie w papiery. - Studiuje. Ale oprócz tego to mieszkam tu od zawsze - przyznaje ze wstydem,jakgdyby było to coś złego.
Życie stawia przed tobą wymagania na miarę sił, które posiadasz. Możliwy jest tylko jeden bohaterski czyn: nie uciec.
- Nie jestem tu długo, ale z czystym sumieniem stwierdzam, że tu nie istnieją spokojne noce. - Parsknęłam. - Ciągle wszędzie słychać muzykę. Choć niektórym to pasuje. W nocy balują, a rano... rano nie żyją.
Kiwam głową.
- Jeśli mieszka się tu wystarczająco długo, cały ten chaos staje się czystą codziennością. Znika. - Wzrusza ramionami.
Życie stawia przed tobą wymagania na miarę sił, które posiadasz. Możliwy jest tylko jeden bohaterski czyn: nie uciec.
Obok nas przeszedł wysoki, dosyć... umięśniony mężczyzna. Upiłam łyk kawy, patrząc na niego.
- W tym chaosie jest całkiem nieźle. Dużo tu... interesujących osób. Nie potrafiłabym się chyba tu skupić do ślęczenia nad nauką. - Przyznałam.
- Jestem wytrwała - stwierdziłam. Zerknęłam za siebie, aby przyjrzeć się na co tak intensywnie patrzy moja rozmówczyni. Przystojny mężczyzna posłał nam szeroki uśmiech. Odwróciłam się pośpiesznie. - Poza tym, lubię to. Sprawia mi to przyjemność.
- Nauka? - popatrzyłam na nią zszokowana. - Nie wolisz... praktyk? Znaczy, czegoś ciągle w ruchu?
Kiwam głową. Ogarniam z twarzy niesforny kosmyk, który wypadł z wysoko upietego kucyka.
- To też, ale aby coś robić trzeba mieć najpierw o tym jakiekolwiek pojęcie. - Uśmiecha się lekko.
Skinęłam głową.
- Chociaż przez praktyki można się też nabawić trochę teorii. - Obracałam kubek w dłoniach, rozglądając się na zewnątrz.
Żadnych ciekawości.
- Właśnie, nie przedstawiłam się. Irina - dodałam po chwili.
- India - również się przedstawiłam. - Na praktykach też trzeba się wiele uczyć. Szczerze nie mam nic przeciwko. Ostatnio nawet proponowano mi praktyki, ale jeszcze nie zdecydowałam gdzie. - Wzruszam ramionami. - A ty? Uczysz się, pracujesz?
- Pracuję, praktykuję... Ogólnie zajmuję się samochodami. Szukam cudeniek, a potem je przerabiam. Ale za rok na studia. - Skrzywiłam się.
Otwieram szerzej oczy.
- Samochodami? - pytam zaciekawiona. - Aktualne moje stare auto... - Krzywie się lekko. - Trochę się zużyło. Ogólnie dużo jeżdżę, a ten wrak, przejechał wiele kilometrów razem ze mną, jednak potrzebuję nowego auta. Może moglibyśmy się umówić i jakoś bardziej o tym pogadać? Jakoś nie mam ochoty się wygłupić przy jakimś mięśniaku - stwierdziłam głupio i skuliłam się lekko. - Wybacz za ten potok słów - zaśmiałam się nerwowo.
- Jasne! - Powiedziałam ucieszona nieco głośniej niż mi się zdawało. - Trafiłaś idealnie. Choć musisz pamiętać, że to na ciebie mają lecieć, a nie na samochody. - Odparłam zadowolona.
Skrzywiłam się.
- Obojętnie, czy na mnie, czy na samochód. -Wywróciłam oczami, lecz musiałam zerknąć za siebie. Cholera! Ten facet nadal się gapił na nas. Wróciłam spojrzeniem do dziewczyny. - Chodzi o to, że nie lubię robić z siebie grupa - oznajmiam. - Ale jedyne co mnie ciekawi w samochochodach to prędkość jaką osiągają.
- O tak. - Przytaknęłam. - Nieważne jakie, ale jak. - Dodałam z naciskiem. - Chociaż nie mam nic przeciwko takiemu ferrari albo... na przykład lamborghini. - Zmieszałam się, przypominając fragment akcji.
Uśmiechnęłam się. Otworzyłam zeszyt, oderwałam pasek papieru i zapisałam na nim 9 cyfr.
- Proszę - mruknęłam, dopisując imię i nazwisko. - Później zapomnę ci dać numer i nici z braku kompromitacji. - Podałam jej karteczke.
- Dzięki - uśmiechnęłam się do dziewczyny i włożyłam świstek papieru do torby. - Będę się już zbierać, ale... niedługo się zapewne spotkamy.
- Jasne. - Kiwnęłam głową. - Ja mam jeszcze trochę czasu, więc... Zostanę. Miłego dnia, Iryna - pożegnałam dziewczynę z uśmiechem.
- Cześć - pomachałam jej na pożegnanie i wyszłam z kawiarni.
Weszłam do kawiarni późnym wieczorem i poprosiłam o potrójne espresso. Ekspedientka dziwnie na mnie spojrzała, jednak zanim cokolwiek zdążyła powiedzieć skomentowałąm:
- Błagam nic nie mów, potrzebuję wszystkiego co mnie utrzyma na nogach.- przterałam palcami oczy. Miałam kompletny mętlik w głowie. Dostałam misję. Do tego była to moja pierwsza misja od tamtego wydarzenia, która nie działa się na terenie Las Vegas. Nie wiem skąd ta nagła zmiana u Hansa i w sumie trochę mnie to przerażało. Bębniłam paznokciami o ladę czekając na swoją kawę.
We are granddaughters of all the witches you weren't able to burn
Zobaczyłem znajome, ciemne, gęste włosy i ustawiłem się za nimi w kolejce. O tej porze prawie nikogo tutaj nie było.
- O proszę, potrójne espresso o tej porze? Sen ci niemiły?- wymruczałem dziewczynie do ucha.
Idź wyprostowany wśród tych co na kolanach, wśród odwróconych plecami i obalonych w proch.
Mimo zmęczenia uśmiechnęłam się pod nosem na dźwięk znajomego głosu i odwróciłam.
- Cóż niektórzy nie mogą sobie pozwolić na sen- błagam nie patrz na to jak wyglądam, ani tego nie komentuj. Błagam. Tak wiem spałam ostatni raz jakieś 3 dni temu. Spojrzałam na baristkę wyczekująco patrząć na nieznośnie wolno tworzącą się moją kawę.
Łoooooo. Już wiem po co kobietom makijaż. Ale jednocześnie o tak było w niej coś pięknego, innego, niezniszczonego amerykańskością. Miała spore cienie pod oczami i sama wyglądała tak jakby coś ją zżerało od środka. Tym samym jej niebieskie oczy, cała postura ciała i sposób mówienia sprawiały jakby błagała o litość.
- Cóż, w takim razie powinni poszukać lepszego pracodawcy. Sen jest fajny. I potrzebny.- uśmiechnęłem się, stanąłem obok niej i zamówiłem trzy kawałki tortu czekoladowego na wynos.
Idź wyprostowany wśród tych co na kolanach, wśród odwróconych plecami i obalonych w proch.
Fuck. Może to już ten wiek kiedy trzeba się zacząć malować.
- Cóż, co jeżeli zmienienie pracodawcy nie jest takie proste?- odbiłam piłeczkę.- nie no to chyba jakiś żart- rzuciłam do ekspedientki, która dała mu gotowe ciasto, a mojej kawy wciąż nie było.
Podziękowałem i puściłem oko dziewczynie odbierając od niej tort.
- Cóż, w takim razie może chociaż umilę ci drogę do domu i poczekam z tobą na tę nieszczęsną kawę?- spojrzałem na nią wyczekująco unosząc brwi.
- Cóż wolałabym by ktoś kogo spotkałam przypadkowo zaledwie parę razy w życiu nie wiedział gdzie mieszkam.- wreszcie dostałam kawę i od razu wzięłam ogromnego łyka, mimo iż kawa była bardzo gorąca.